mandag den 6. januar 2014

Årh ja - giv lige plads.

Her er en virkelig fin og i øvrigt supervelskrevet og -reflekteret artikel om de udfordringer, det medfører at være forælder til et barn med en kønsidentitet, der falder uden for normen:

Lillesøster blev født som dreng

Jeg kan ikke helt blive klog på, om det nu også er Havfrue-moderen, der er kilde på Informations historie, men hele det her med som forældre at have nosser (m/k) til at gøre op med kønsdikotomien er simpelthen bare så helt enormt respektindgydende.

For af og til virker det lidt som om, al nysgerrighed omkring at lege med kønsidentitet stopper, når man formerer sig.

Det er med andre ord OK at kalde sin hunhund for Herbert. Men selv udtalte feministforældre vægrer sig for en god dels vedkommende ved at putte deres Herbert-baby i en lyserød sparkedragt. Legen og udforskningen stopper med børnene.

Og så er der bare de forældre, hvor der ikke er nogen vej udenom. Så er der bare en mor som Informations "Line", der kan se, hvor ulykkelig hendes datter bliver over sine xy-kønstegn. Og som tager konsekvensen.

Respekt, for fanden da.

Men hvis flere undlod at være så skideangste for at proppe drengebørnene i prinsessekjoler, kan det være, at kommentarfeltet under artiklen på Informerens hjemmeside (og i tråden under linket til artiklen på Facebook) ikke ville køre ud af en ligegyldig biologitangent. Det handler - for mig at se - ikke om at skifte kønskasse men mere om at udvide etiketterne, skabe flere etiketter i en grad, så etiketterne til sidst blev så mangfoldige, at de overflødiggør sig selv.

Lidt med kønsbetegnelser på samme måde som med seksualitetsbetegnelser, egentlig.

Tænk bare på LGB, der blev til LGBT, der blev til LGBTQ, der blev til LGBTQI, der atter blev til LGBTQIA.*

Man kan grine af behovet for at inkludere intet mindre end syv seksuelle minoriteter i forkortelsen, men lad os da for fanden udvide endnu mere, så remsen til sidst bliver så lang og hukommelses-/tidskrævende, at den bliver umulig og overflødiggør sig selv - og dermed (kan man håbe) behovet for den slags ligegyldig indeksering.

Det er da en ret fin tanke.

Og gem så lige kommentarsporet fra lillesøsterartiklen til en dag, hvor du har mægtig meget overskud. Suk.

*LGBTQIA = lesbian, gay, bisexual, transsexual, queer, intersex + asexual.

6 kommentarer:

  1. Det er skam godt luret at det er hende der har udtalt sig til Information.
    Tak for dine ord

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak. Er du frk. havfrue? For så mener jeg SERIØST selv tak. Som i tak-tak-tak.

      Slet
  2. Artiklen er virkelig et dejligt og livsbekræftende indspark på denne våde og triste dag! Dejligt du deler den med os!

    Jeg kan se at Information må have slettet nogle af de værste kommentarer på facebook. Heldigvis (og så alligevel lidt censuragtigt..)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, egentlig ærgerligt med sletning, men samtidig - red verden fra idioterne...

      Slet
  3. Jeg læste også artiklen i går og bifalder den uden tvivl. For ikke at tale om moderens håndtering af "problemet". Jeg synes i høj grad, det er et emne, der skal italesættes oftere, så der kommer øget fokus og viden omkring emnet.

    Derudover er jeg fuldstændig enig med dig i, at man bør udvide kønsetiketterne. På sin vis føler jeg, at det langsomt er ved at ske. Fx er det min opfattelse, at det i dag er mere acceptabelt for drengebørn at have dukker, dukkevogne, mm. Ting der tidligere blev opfattet som "pigelegetøj" (åh, af helvede til med det begreb). Små skridt måske, men skridt om ikke andet. Forhåbentlig kan vi også med tiden udvide det til, at det i større omfang er acceptabelt for drenge at gå i prinsessekjoler, hvis de skulle have lyst til det.

    Mht. kommentarsporet så fortryder jeg altid, at jeg læser den slags. Jeg bliver altid chokeret over, hvor snævertsynede nogle mennesker stadig er. For ikke at snakke om hvordan folk åbenbart kan tillade sig at sige a-l-t, når bare de kan gemme sig bag deres computer.

    SvarSlet
    Svar
    1. ...lød det fra den anonyme blogkommentator. Høhø. Smiley.

      Men ja! Ja! Ja! Til alt hvad du siger. Og generelt. Bare ja. JA!

      Slet

Skriv noget sødt (eller sjovt eller klogt eller dumt og snedigt eller såkaldt lesbisk)!