torsdag den 5. september 2013

Jeg tør godt sige det: Løftebrud.

For en del år siden sad jeg med i en workshopgruppe, der skulle kortlægge hvilke hangups, der får mænd til at fravælge den barsel, som de faktisk har ret til. Det var sindssygt spændende. En større fagforening havde samlet repræsentanter fra alle lag, der skulle diskutere fordele, ulemper og muligheder.

Min fantastiske veninde A og jeg var sammen med et par flere castet som pro-øremærket-barsel-feminister, og en gut som Henning Dyremose kom også lige forbi og fortalte om TDC's succes med en barselsordning hvor også mænd blev tilgodeset (hvilket i øvrigt er absolut eneste vej frem, hvis mine jævnaldrende veninder skal slippe for at blive spurgt til jobsamtaler, om der ligger "en stor rejse" i deres nærmeste fremtid. Seriøst. Så dårligt pakker HR-typerne ind, at de ikke gider fødedygtige og -parate kvinder ude i en række af de danske virksomheder.)

Vi blev så fucking kloge på den workshop. Og jeg tror faktisk, at langt de fleste, der var udvalgt, fordi de stillede sig kritisk over for tvunget barsel, fx selvstændige, blev overbevist om det smarte ved ordningen. Alle nordiske eksempler viser, at mændene tager deres barsel, når den øremærkes dem. 

Og de ikke bare tager den. De fucking nyder tid sammen med deres barn.

Og samtidig giver øremærkningen også en mulighed for at aftabuisere barselsmænd som "umandige" (sikke noget pjat i øvrigt) - for pludselig med øremærkningen er "det jo noget de skal". Og langsomt holder det op med at være en ulempe at ansætte kvinder i starten af 30'erne, langsomt lukkes løngabet på rystende 18 pct. mellem kønnene, og langsomt opnår vi egentlig ligestilling. Fordi ansvaret på hjemmefronten fucking også deles lige over. 

Sgu!
Og nu kaster regeringen så deres mærkesag på gulvet. Bye-bye øremærket barsel. Løftebrud. Fan'me.

Jeg er dybt forarget. Men min veninde A siger det så meget bedre over på Facen, så jeg låner hendes kommentar:

Regeringen har eksemplerne fra Island, Norge og Sverige imod sig - OVEN I forskningen, der viser, at langt de fleste mænd GERNE vil tage mere barsel men møder modstand fra arbejdspladsen. Den her diskussion baserer sig ikke på fakta, fordi fakta er, at vi forskelsbehandler, og øremærket barsel VIRKER, diskussionen kan kun handle om, hvorvidt man tror på, at sociale strukturer skal ændres ved et indgreb, fordi vi ønsker at kvinder ikke bliver sat tilbage på pension, karrierer osv., fordi de groft sagt bliver 'tvunget' på barsel af vores forældrerollestereotyper - eller om man er liberalist/familiekonservativ og synes, at folk selv skal rode med skidtet. Og al respekt for dem, der har den holdning. Jeg gider bare ikke høre flere såkaldte socialister lade som om at det totalt unfair at 'gribe ind i familien'

Fuck. Hvor er hun klog. Jeg var lige ved at sige "den klogeste". Men jeg vælter mig faktisk i kloge veninder. Men A er på en delt førsteplads.

Hvis du vil læse mere, er nyheden fx at finde her på Politikens hjemmeside.
Og her giver Information et udmærket oprids af fordelene ved øremærket barsel.

9 kommentarer:

 1. Hoooldnukæft, hvor har du ret, og hvor har jeg tænkt de samme tanker mange gange. Faktisk lige siden jeg var nyuddannet første gang og følte, at jeg som kvinde TOTALT ufrivilligt var bundet fast af en utrolig velfungerende diskriminationsmekanisme. Totally unfair!

  Pis.

  Fik omgående lyst til at skrive et syrligt blogindlæg om temaet, da jeg hørte om det i radioen i morges.

  Men du kom mig i forkøbet ... såæh ... i stedet for at sende næsten samme budskab som dig (hvilket forekommer mig lidt uoriginalt) har jeg nu skrevet om et af mine yndlingstemaer: nøgne kvinder (hvilket jo er langt mere originalt ;-))

  Tak fordi du altid klart og tydeligt siger fra! Me like :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha! Glæder mig til at læse dit nøgne damer-indlæg. Jeg holder så meget af nøgne damer.

   Slet
 2. Ikke lige en kommentar til indlægget, men det handler lidt om emnet. Du har ingen tags der hedder noget med børn. Jeg synes, det kunne være interessant at høre din holdning til det at få børn. Ikke så meget om forældrerollen generelt, men mere din egen holdning - vil du være mor? Hvorfor/hvorfor ikke? Jeg har selv været i et forhold med en kvinde som er 11 år ældre end mig, som ligesom havde fået det barn hun ville have og ikke gad flere. Hun fik mig overbevist om, at børn er sgu for irriterende og man behøver ikke børn for at være lykkelig. Nu er jeg så i et nyt (meget nyt) forhold med en på min egen alder (start 30'erne) som næsten helt sikkert vil have børn, og jeg kommer i tvivl, om det nu alligevel er noget, jeg har lyst til. Har aldrig haft vibrerende æggestokke i nærheden af babyer og føler mig egentlig ikke som mortypen, men det ved man jo ikke, før man har prøvet det. Eller hvad? Det er virkelig svært at finde nogen artikler/andet på nettet om kvinder som gik fra at være anti-børn til pro-børn og deres udvikling i denne sammenhæng. Ooookay, lang smøre. Måske du har lyst til at skrive om emnet på et tidspunkt? Alle input er bonus for mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor ER det pudsigt, du skriver sådan.
   En af årsagerne til, at jeg ønskede at prøve audioformatet af (se tidligere indlæg) var faktisk for at tage fat i NETOP det emne. Det ligger mig meget på sinde. Og - det lyder overdrevet, I know - jeg tænker næsten hver dag, at jeg skal lave et indlæg om det, men det falder mig svært at angribe på skrift, fordi jeg kommer til at begrænse mig, bortredigere i frustration over ikke at kunne 'få det hele med'.
   Det tror jeg kan lykkes, hvis jeg får lov at tale.
   Så just you wait!
   Og tak for din kommentar.

   Slet
  2. Det vil jeg se frem til, uanset format :)

   Slet
 3. Men det er helt OK at gribe ind og tvinge manden, der ikke ønsker det, på barsel...?!?

  Det er helt OK at tvinge mine børn over på flaske fordi jeg tvinges tilbage på kontoret....?!?

  Det er den mest firkantede og "inside the box"- tankegang at tvinge mænd på barsel. Foreslaget om at belønne dem økonomisk er også helt ude i hampen... som om uligelønnen ikke var stor nok i forvejen.

  Vi er rent fatisk nogle der helst vil tage tjansen selv! Og er enige med vores respektive partnere om det. Og ja, nogle af os har endda arbejdsgivere med hjertet, moralen og etikken på plads.

  Man kunne i stedet overveje at tage en promille af vores løn (alles! - fordi alle børn har en mor og en far og fordi alle i samfundet nyder godt af de nye borgere) og smide i "barselsfond" som kunne bruges til at holde pensionsindbetalingen ved lige hos den 'barsels-afholdende part' + holde de firmaer der har barslende ansatte økonomisk skadefri.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej og tak for din kommentar!
   Jeg mistænker lidt, at det her bliver svært at diskutere, fordi det lynhurtigt bliver en diskussion om statslig indblanding eller ej i højere grad, end det kommer til at handle om denne konkrete sag. Vi er vist grundlæggende ideologisk uenige :)

   Anyway!

   Jeg tror på at visse greb skal ske fra oven, hvis man vil ændre på tingenes tilstand, hvor jeg har indtryk af – correct me if I’m wrong – at du læner dig mere mod højre og tror på, at samfundet nok skal regulere sig selv til alles bedste.

   Jeg er med andre ord bundsocialistisk anlagt og tror på, at visse problematikker ikke ændrer sig (så hurtigt som min tålmodighed kunne ønske), hvis ikke der sker statstlige indgreb.

   Det gælder blandt andet fx mænd på barsel og prostitution. Og jeg synes i den forbindelse, det er tankevækkende, at så mange flere mænd (imponerende 21 pct. mod 7 pct. hidtil) valgte at tage de14 dages barsel, mændene blev tildelt i en periode fra sluthalvfemserne og vist et lille tiår fremad.

   For mig at se er kvinden faktisk, som billedet reelt tegner sig lige nu, ‘tvunget på barsel’ – med mindre man da som familie vælger slet ikke at tage barselsorloven. Simpelthen på grund af løngabet. Og så længe det står sådan til, fravælges kvinder på arbejdsmarkedet og vi får massivt mindre i pensionsposen, især hvis vi vælger at poppe mere end en enkelt unge :)

   Der er med barselsorloven tale om så grundlæggende en struktur i samfundet, at der skal lovgivning til for at ændre på det. Mener jeg. Jeg tror simpelthen bare ikke rigtigt på, at ‘familierne nok selv skal finde ud af det’ – for så tror jeg, at mænd gennemsnitligt ville vælge at tage mere end sølle fire ugers barsel. Eksempler fra vore nordiske naboer tyder i hvert fald på det.

   Igen: mange tak for dit input - alle holdninger er velkomne!

   Slet
 4. Nu blander jeg mig lige i barselsdebatten her.

  Jeg synes det er helt forkert at opfatte det som om at der er nogen der bliver tvunget til at gå på barsel, eller at blive tvunget til at give deres barn flasken hvis de hellere vil amme. Jeg tænker, at hvis man vil amme, så ligger kvinden vel sin barsel de første 9 mdr. og manden så til sidst. Det er vel ikke rocket science.

  Desuden så viser forskningen, at mændene (på samme måde som kvinderne der gerne vil frem på karriererstigen) rammer et 'glasloft' når de fortæller deres arbejdsgivere de gerne vil tage længere barsel end hvad samfundet opfatter som 'normalt' (dvs. 3 ugers tid). Mændene ønsker faktisk mere barsel når man spørger dem! PLUS hvis de ikke gider have barsel, ja, så kan de bare lade være med at tage den, og så frafalder de måneder. Så enkelt er det.

  I Sverige, Norge og Island har man øremærket barsel til mænd, og det går strygende der - de er super glade for det - faktisk så glade at de på Island er ved at lave op til 50% øremærket til mænd. Og jeg tror næppe at det er fordi de islandske mænd er super anderledes end de danske. Jeg tror sådanset bare, at de har fundet ud af at det er ganske hyggeren at være sammen med deres børn.

  Alle vinder på mere barsel til mænd. Børnene - som får tættere børn med faderen, moderen som får mulighed for at komme tilbage på arbejde lidt tidligere hvis det er det hun vil, samt faderen som kan få lov til at lære barnet at kende på lige fod med moderen.

  Øremærket barsel til mænd er så gennemforsket i Norden, og så godt begrundet i eksemplerne fra Island, Norge og Sverige, at argumentet imod øremærket barsel kun kan være hvis man er liberalist/familiekonservativ og mener at man skal have en minimalstat som skal blande sig helt uden om familiestrukturer. Og fred være med den holdning. Det er bare ret skuffende at vi har en RØD regering der har valgt at handle imod enhver socialistisk fornuft om at gå ind og hjælpe ligestillingen på vej.

  Så jeg bakker helt op omkring Min Såkaldte Lebbe her. Det er lamt det de har gang i i den regering!

  SvarSlet
 5. Ja, døm mig gerne blå. Der er også plads til alle farver i min verden.

  Jeg får kun de børn jeg har råd til (at holde 1 års barsel med) uanset hvordan barselsloven ender med at se ud. Men det er MIN filosofi.

  Det jeg vil frem til er blot...
  - I må hjertens gerne tvinge mænd på barsel - bare ikke på bekostning af min barsel!
  - Den økonomiske problemstilling kan som før nævnt løses på mange andre måder - der er dømt dårlig undskyldning.

  Hvis det er frivilligt at tage den øremærkede barsel vil du stadig have glasloftet. Skellet mellem de engagerede ansatte og de engagerede fædre.

  Jeg skal nok selv bestemme hvor længe jeg ønsker at amme, hvor ofte og hvornår på døgnet - for det har jeg råd til. Noget som ved øremærket barsel fratages de der ikke selv kan finasiere det.

  At i har stemt på en farveforvirret regering er umiddelbart ikke noget jeg er ked af :) - kun på jeres vegne.

  SvarSlet

Skriv noget sødt (eller sjovt eller klogt eller dumt og snedigt eller såkaldt lesbisk)!