mandag den 27. oktober 2014

Transparent. En(dnu) en anbefaling.

Ej. Har I set Transparent? Jeg er lige præcis to afsnit fra at have slugt hele første (og indtil videre eneste, men Amazon har vist allerede lovet en sæson to) sæson på omtrent en enkelt aften.

Og jeg er helt forgabt.

Transparent handler – for de håbløst uindviede – om en far til tre voksne børn, der i en ret sen alder, han er vel i 70'erne?, springer ud som transkønnet.

Det er så smukt og rørende og trist og livsbekræftende og tankevækkende, og hvad har vi.

Jeg ved ikke, om jeg bare er et sted lige nu, der er en lille smule skrøbeligt, eller om jeg bare har andendagstømmermænd af værste skuffe. Men i hvert fald skal jeg godt nok tage mig sammen for ikke at få våde øjne over melankolske pianorenderinger af "Somebody That I Used To Know" som den der følger på scenen, hvor alle tre børn skrider fra deres fars talentshow ("Trans Got Talent").

Serien skildrer seksualitet i alle mulige afskygninger, der er lesbianisme, næ-egentlig-ikke-så-meget-bøsserepræsentation (eller husker jeg galt?) og masser af mere eller mindre udpræget heteroseksualitet også. Og det er fedt. Klart. Men det er faktisk mere al identitetssnakken og ikke mindst undertonen af ... tristesse, der betager mig.  Sådan en dyb, ulykkelig ensomhed, der alligevel ikke kan stoppe karaktererne fra at følge deres hjerters veje.

Transparent kan streames via Amazon, hvis nogen skulle være interesserede. Men gem den til en dag med overskud. Tror jeg nok.

*edit: Har rettet transseksuel til transkønnet to steder i teksten!

4 kommentarer:

 1. Transkønnet og transkønnethed, ikke -seksualitet.
  Men det lyder meget interessant med den serie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh! Jeg lærer det aldrig - kender du det med, at når først man har fået to ord forvekslet godt og grundigt én gang, så er det nærmest umuligt at komme efter det sidenhen. Sådan har jeg det med de to ord - transkønnet og -seksuel. Og det gør mig så flov. Men nu har jeg rettet til ovenfor og takker mange gange for heads up!

   Slet
 2. Men den her sætning "Serien skildrer seksualitet i alle mulige afskygninger, der er lesbianisme, transkønnet og masser af mere eller mindre ligegyldig heteroseksualitet også" antyder stadig, at transkønnethed er en seksuel orientering...

  SvarSlet

Skriv noget sødt (eller sjovt eller klogt eller dumt og snedigt eller såkaldt lesbisk)!